Na 46 jaar verandering!

0 584

Lijsttrekkers van de coalitiepartijen, met rechts VVD-lijsttrekker Herma van der Weide

Na bekendmaking van de uitslag op de verkiezingsavond van 21 maart spreek ik met coryfeeën van CDA en ChristenUnie, samen goed voor 10 van de 21 zetels in de gemeenteraad van Ermelo. Geen verandering ten opzichte van 2014. Ook toen 10 zetels. Nu het CDA 1 minder en de CU 1 meer, opgeteld 10. De CU-wethouder feliciteer ik met hun vierde zetel. Hij reageert: “Progressief Ermelo wil liever niet met ons, dan maar met BurgerBelangen Ermelo. Die willen graag toetreden”, vertrouwt hij mij toe. Hoe anders is de realiteit 24 uur later. Progressief Ermelo (4 zetels) houdt woord: niet met het CDA. En BurgerBelangen Ermelo (3 zetels), SGP (2 zetels) en VVD (2 zetels) gaan daarin mee. Samen hebben ze de meerderheid van 11 zetels. Het wordt tijd dat het dualisme tussen gemeenteraad en college van B&W ook in Ermelo zijn beslag krijgt, vinden de vier lijsttrekkers.

Sinds 2002 is dat in Nederland wettelijk geregeld. In het dualisme bepaalt de raad het programma en voert het college uit. Maar in Ermelo heeft dat niet tot de beoogde wijziging in bestuurscultuur geleid. Oorzaak? Het CDA is sinds de opsplitsing van Ermelo en Nunspeet in 1972 veruit de grootste politieke groepering. 46 jaar lang neemt het CDA het initiatief om tot een college te komen met bijpassende partners. Dat lukt steeds. En status quo verlamt doorgaans verandering.

Op 22 maart nemen vier politieke groeperingen in Ermelo het initiatief: PE/BBE/SGP/VVD eigenen zich met 11 van de 21 raadszetels het speelveld toe. De CDA/CU combinatie is geen meerderheid in de raad. CDA en CU staan voor deze collegevorming dus aan de zijlijn. Niet lang, want op weg naar een raadsprogramma 2018-2022 doen ze volwaardig mee in de besluitvorming in de gemeenteraad.

De combinatie PE/BBE/SGP/VVD toont veel moed, maar heeft met 11 van de 21 zetels een krappe meerderheid in de raad. De verdeling van de restzetels is gunstig geweest voor CDA en CU. Als we naar de verdeling van het aantal stemmers kijken, dan vertegenwoordigt de nieuwe coalitie een substantieel groter deel van de burgers in Ermelo: 7509 versus 5461 voor CDA/CU. Ergo, 58% voor de nieuwe coalitie versus 42% voor CDA/CU. Democratisch gezien heeft de nieuwe coalitie veel steun onder de Ermelose bevolking.

Anders, Beter, Sterker voor Ermelo. Met die slogan is de VVD Ermelo de campagne ingegaan. Anders is het al geworden. Beter wordt het als ook in Ermelo het dualisme tussen de beleidsbepalende gemeenteraad en het uitvoerend college van B&W gaat werken. Dat Ermelo daar als samenleving veel baat van zal hebben, ligt in het verschiet. Een duaal werkend gemeentebestuur is heilzaam voor transparantie en betrouwbaarheid.

Dat laatste vereist een cultuurverandering ook bij het ambtelijk apparaat en kost tijd. Er is blijvend voorbeeldgedrag voor nodig om die cultuurverandering tot stand te brengen. Dat voorbeeldgedrag moet worden getoond door de nieuw te benoemen wethouders. De wethouders vormen het motorblok van de nieuwe bestuurscultuur, waarnaar vele bezorgde burgers van Ermelo zo lang hebben uitgekeken.

Daarom verdienen zij onze voortdurende aanmoediging. Laten we samen alert blijven.

Door Hans van Zetten – bestuurlijk teamleider

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl