Henk van Bruggen: Ondernemer met hart voor Ermelo

0 482

Henk van Bruggen

Henk van Bruggen

Henk van Bruggen is in Ermelo geen onbekende. De ondernemer was bijvoorbeeld jarenlang voorzitter van de Bedrijvenkring Ermelo en onlangs nog begon hij in het oude pand van de Albert-Heijn de Zaak van Ermelo, een leer-werkbedrijf annex kringloopwinkel die inmiddels erg goed draait. Maar nu wil hij dus de politiek in.

Van Bruggen staat op plaats drie van de kandidatenlijst van VVD Ermelo en heeft een goede kans op een plek in de Ermelose raad. Dat hij daar geen grijze muis zal zijn staat wel vast. “De eerste motie die ik in ga dienen als ik in de raad kom is dat raadsvergaderingen voortaan uiterlijk om elf uur stoppen”, verklaart van Bruggen. “Als je met elkaar niet in staat bent om in drie uurtjes een agenda door te worstelen dan ben je niet meer efficiënt bezig met elkaar.”

Met Henk van Bruggen komt er een ondernemer in de Ermelose raad. Een man die de handen uit de mouwen wil steken om Ermelo beter te maken. Helemaal nieuw is de politieke arena niet voor hem. In een vorig leven zat Van Bruggen – namens de Partij van de Arbeid – al eens zeven jaar in de raad van zijn voormalige woonplaats Hoevelaken. Inmiddels woont Van Bruggen alweer zo’n twintig jaar in Ermelo en nu staat hij dus namens de VVD op de lijst. Waarom die partijwissel?

In die periode was ik nog geen ondernemer. Als ondernemer kijk je toch vanuit een ander perspectief naar bepaalde zaken. Naarmate je ouder wordt en om je heen ziet wat er allemaal gebeurt, dan ga je ook anders tegen dingen aankijken. De verantwoordelijkheid is op allerlei vlakken steeds meer bij de overheid komen te liggen. Dat is niet goed. Ik vind bovendien dat de PvdA veel verder af is komen te staan van hun oorspronkelijke idealen. Ik voel me daar al lang niet meer mee verbonden. Wat mij betreft moeten mensen verantwoordelijk zijn voor de dingen die ze doen, maar ook voor de dingen die ze niet doen.

Een echte liberaal dus, die duidelijk niet zit te wachten op een alsmaar groter wordende overheid. Maar ook een liberaal met een sociaal gezicht. Van Bruggen heeft een passie voor zorg en welzijn en volgens hem is er op dat vlak wel het nodige werk aan de winkel.

De hele zorg en welzijnshoek is een vergadercultuur geworden die heel veel tijd en energie kost. Het belangrijkste is dat dat niet leidt tot betere zorg. Ik denk dat met name daar eens stevig naar gekeken moet worden. Een aantal managementlagen er tussenuit halen. Platte organisaties bouwen.

Lokaal is er ook voldoende te doen. Gemeenten worden binnenkort bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de uitvoering van de AWBZ-begeleiding, de Wet op de Jeugdzorg en de Participatiewet. Van Bruggen:

Dan heb je als gemeente wel iets in handen om te sturen. Als het aan mij ligt wordt er vooral gestuurd op ontschotting. Het is natuurlijk weinig efficiënt en enorm kostbaar dat in probleemgezinnen soms wel vijf, zes hulpverleners komen. Er moet gewoon één gezinsregisseur zijn. Daarmee maak je het allemaal een stuk eenvoudiger, overzichtelijker en goedkoper.

Omdat Henk in Ermelo een onderneming heeft en de schijn van belangenverstrengeling tegen wil gaan, wil hij in de raad straks geen woordvoerder worden op het gebied van het sociaal domein. In plaats daarvan wil hij zich graag bezighouden met bijvoorbeeld bestuur en financiën.

Ondernemer

Toen Henk van Bruggen twintig jaar geleden in Ermelo kwam wonen was hij al ondernemer. Hij had een eenmanszaak in P&O dienstverlening en verzorgde outplacementtrajecten. Samen met Pieter Streefkerk richtte hij wat later Streefkerk & Van Bruggen op. Het bedrijf groeide hard. Na vijf jaar samenwerking hadden Pieter en Henk vijf werkmaatschappijen en vijfenzeventig man op de loonlijst. En het bedrijf bleef groeien.

Van Bruggen stapte zo’n zeven jaar geleden uit het bedrijf, omdat hij de handen vrij wilde hebben om nieuwe ondernemingen op te starten. Eén bedrijf nam hij mee: arbeidsmarkt en werkgelegenheidsbedrijf GMT. Dat bedrijf heeft hij nu nog steeds.

Aan het werk

Job Rotary

Job Rotary

Nadat Van Bruggen in Ermelo kwam wonen sloot hij zich aan bij de Rotary. Voor hem was dat toen een ideale club om mensen te leren kennen. “Ik zei meteen: als ik er bij kom dan wil ik iets concreets doen”, aldus de ambitieuze Ermeloër die vervolgens de daad bij het woord voegde en een bijzonder project opstartte: Job Rotary. Hierin werden veertig plussers die langer dan een halfjaar werkloos waren door Rotary-leden geholpen bij een terugkeer in het arbeidsproces. Aan het project deden al snel zes Rotaryclus op de Noord-West Veluwe deel. Daarna besloot Van Bruggen het project landelijk uit te bouwen. Er kwam een stichting en uiteindelijk deden er honderdveertig Rotary-clubs mee. Van Bruggen was in totaal tien jaar voorzitter van de stichting die het werk coördineerde.

De resultaten waren geweldig. Meer dan vijftig procent van de mensen die zich aanmeldden werden aan een baan geholpen terwijl de gemiddelde leeftijd toen op 52 jaar lag. We deden het beter dan alle dikbetaalde reïntegratiebedrijven.

Het project loopt nog altijd maar Van Bruggen vond dat het na tien jaar voor hem tijd was om zich weer met nieuwe zaken bezig te houden. Zo werd hij toen voorzitter van de Bedrijvenkring Ermelo. Op het moment van aantreden waren er zestig bedrijven lid en inmiddels telt de Bedrijvenkring Ermelo (BKE) maar liefst honderdtachtig leden. Vanwege zijn politieke ambities legde Van Bruggen de voorzittershamer onlangs neer.

Visie voor Ermelo: Ermelo 2025

Ermelo 2025

Ermelo 2025

Vanuit de BKE werd alweer zes jaar geleden het project gestart. Van Bruggen was een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van dit visiedocument voor de toekomst van Ermelo.

Toen ik net voorzitter was van BKE was Eddy Bilder nog wethouder. Ik had toen om de zoveel weken gesprekken met hem en op een dag zei ik dat het eens tijd werd om een visie te gaan ontwikkelen voor Ermelo in 2025.

Wethouder Bilder zag daar destijds de noodzaak niet zo van in. Van Bruggen:

Hij zei: “Het is nog lang geen 2015, we hebben nog een sturctuurvisie die tot 2015 loopt. Het is wel goed, dat doet de volgende raad wel.

Van Bruggen besloot toen zelf de stoute schoenen maar aan te trekken.

We hebben de hele goegemeente opgetrommeld en er bij betrokken. Er werden allerlei werkgroepen opgericht die samen gingen nadenken over de toekomst van Ermelo. Niet alleen ondernemers: ook raadsleden, geïnteresseerde burgers, noem maar op en die hebben op een vijftal gebieden een visie ontwikkeld. Bij de start van de opdracht gaven we hen één ding mee: ‘denk out-of-the-box en laat je niet leiden door de regels van vandaag.

Uit dit project rolde uiteindelijk het document Ermelo 2025. Dit werd aan de politieke partijen overhandigd met de mededeling: de bevolking heeft gesproken, nu zijn jullie als politiek aan de beurt om dit te vertalen in jullie programma’s. Van Bruggen:

Dat heeft zich vertaald in de Structuurvisie 2025 van de gemeente. Als je die goed leest dan zitten daar heel veel elementen in die afkomstig zijn uit Ermelo 2025 van de BKE. Dus dat is wel winst vind ik. Maar het is natuurlijk niet logisch dat het proces op die manier heeft moeten plaatsvinden. Maar het was uiteindelijk wel een goed proces. Het was de ultieme participatiesamenleving.

Jeugd vasthouden

Het aanstaande raadslid baalt er van dat nog altijd veel jonge Ermeloërs het dorp verlaten. Als het aan hem ligt gaat de VVD zich echt hard maken voor de jeugd.

Dit dorp is enorm aan het vergrijzen en het inwonersaantal gaat teruglopen. Dat heeft ook impact op vrijwilligerswerk. Ik vind dat je er voor moet zorgen, zowel lokaal als regionaal, dat je de jeugd hier vasthoudt.

Concreet vindt Van Bruggen dat er energie gestoken moet worden in vier zaken: betaalbare jongerenhuisvesting, een breed opleidingsaanbod, bijpassende werkgelegenheid en goede uitgaansgelegenheden.

Als je geen jongeren hebt, heb je geen economische activiteit meer. Dan vergrijs je in een heel hoog tempo en dat is killing voor je samenleving. En dan kom ik weer terug op die vrijwilligers, die sterven straks uit. Hoeveel organisaties hebben nu al problemen om vrijwilligers te vinden? Als je die jongeren hier bindt kun je die misschien ook motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen.

De VVD’er realiseert zich dat Ermelo deze problemen niet alleen op kan lossen. Samenwerking met buurgemeenten is volgens Van Bruggen hard nodig. Als het aan hem ligt wordt Harderwijk bijvoorbeeld echt een studentenstad. Daar profiteert Ermelo dan ook van. Ook waar het om de ontwikkeling van het Wolderwijd gaat vindt Van Bruggen dat er meer samengewerkt moet worden met buurgemeenten.

Je moet zorgen dat je dat goud dat daar ligt, dat je dat gaat verzilveren. Daar doen we gewoon helemaal niets mee. Ik vergelijk het ook wel met het meer van Annecy in Frankrijk. De gemeenten die daar omheen zitten, die hebben het begrepen. Die hebben er met elkaar één groot toeristisch gebied van gemaakt. Als je hier kijkt: Zeewolde is bezig met zijn eigen strand te ontwikkelen, Harderwijk is er alleen mee bezig en Ermelo is er ook alleen mee bezig. En we verzuimen om de krachten te bundelen. Als je dat wel doet, dan kun je veel meer doen. Dan gaan er ook ineens deuren open die nu gesloten blijven. Dan kun je eens een vuist maken in Arnhem of Den Haag en dan kun je ook echt gaan kijken hoe je die toeristen deze kant op krijgt.

Meer samenwerking dus met Zeewolde en Harderwijk. Omdat de schaal van Ermelo op sommige punten nu eenmaal te klein is om de dingen goed te kunnen doen. Als Van Bruggen in de raad terecht komt dan zou hij zich daar ook graag mee bezig houden. Andere zaken die hem liggen zijn bestuur en financiën.

Wie met Henk van Bruggen praat zal beamen dat Ermelo wel wat Henk van Bruggen gebruiken kan. Geheel verwonderlijk is het niet dat Van Bruggen het daar mee eens is.

De politiek heeft behoefte aan wat meer ondernemers. Veel raadsleden in Nederland komen uit de non-profit / not for profit sector. Hoeveel ondernemers zie je nou in de gemeenteraad zitten?

Een bevlogen ondernemer in de Ermelose gemeenteraad?
Stem 19 maart op Henk van Bruggen: nummer drie op de VVD-lijst!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl