Interview met wethouder Esther Verhagen

Esther Verhagen - Foto: ErmeloVanNu

Esther Verhagen – Foto: ErmeloVanNu

‘Stil goud’ inzetten voor de samenleving

Wethouder Esther Verhagen zou er graag voor pleiten mensen met een bijstandsuitkering in te zetten voor de samenleving. “Het is stil goud en ik zou zeggen ‘maak gebruik van die kracht’. De beste zorg voor mensen is gezien en erkend te worden.”

Haar hart ligt dan ook in de zorg. De eerste jaren van haar wethouderschap begon ze met de zorgportefeuille Samenleving. In 2010 stapte ze over op de portefeuille Verkeer en Vervoer. “Min of meer uit strategisch oogpunt. We vonden dat VVD een harde portefeuille nodig had. Maar ik ben oorspronkelijk de politiek ingegaan omdat ik iets wilde bereiken in de zorg omdat de politiek daar relatief weinig oog voor had. Ik wilde voor de onderkant van de maatschappij zorgen”.

Dat de Ermeloërs haar in haar huidige ‘harde’ portefeuille niet altijd als een zorgende wethouder herkennen, realiseert ze zich terdege. “Je wordt wethouder omdat je wilt dat er iets ten goede verandert en niet omdat je aardig gevonden wilt worden. Dat kan niet altijd, dat is inherent aan de functie. Maar als mens wil ik natuurlijk wel aardig gevonden worden”, voegt ze er een tikkeltje verlegen aan toe. En dat haar huidige portefeuille zwaar is, kan ze van harte onderschrijven. Esther Verhagen:

Toen de wegcategorisering aan de orde was heb ik wel eens een nachtje wakker gelegen. Ik zeg vaak dat we in Ermelo 26.000 mensen hebben die er verstand van hebben. Maar toch redeneert men meestal vanuit het principe ‘not in my backyard’. Wat de burgerparticipatie betreft is er iets niet goed gegaan in de verwachting bij mensen. Ik ben wel geschrokken van de emotie die speelde. Ik heb de indruk dat de wijk West in zijn beleving het gevoel had te kort te zijn gedaan door de wijk Noord, omdat de mensen daar in rust en weelde kunnen leven. Geen drukke wegen door hun wijk die de leefbaarheid onder druk zetten. Dat heeft me getroffen maar ook verbaasd. Dat de Westflank zou worden doorgetrokken kon geen verrassing zijn want dat hadden we in 2010 bij het coalitieakkoord al vastgesteld. Het is echter niet alleen bij het coalitieakkoord al vastgesteld dat de Westflank zou worden doorgetrokken, maar ook in de structuurvisie 2025 op 1 maart 2012. Dit is een belangrijk document waar de toekomst van Ermelo in beschreven staat. De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met dit document, dus ook de drie coalitiepartijen Dorpspartij Ermelo, SGP en Gemeentebelang, hebben toen ingestemd met het doortrekken van de Westflank.

We vinden de wijk West heel belangrijk, daarin willen we dan ook investeren. Daarbij vinden we leefbaarheid belangrijk, maar ook verkeersveiligheid en bereikbaarheid tellen zwaar. Met vrijliggende fietspaden en oversteken wordt het in West een stuk veiliger, zeker als je bedenkt dat de vrachtwagens nu soms rakelings lang fietsende kinderen rijden. De wens van het college is ook om er geluidsdempend asfalt te leggen. Dat scheelt aantoonbaar decibellen maar het is ook aanzienlijk duurder. Uiteindelijk moet straks de raad beslissen, maar ik weet dat de raad ook insteekt op duurzaam veilig.

Lees het volledige bericht bij ErmeloVanNu