Voormalig VVD-raadslid uit Ermelo stond aan basis Veteranendag

0 156
Veteranendag 2010 Den Haag - cc

Veteranendag 2010 Den Haag – cc

Morgen (24 juni) is het Veteranendag, als eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen. Theo van den Doel, voormalig VVD-raadslid in Ermelo, stond aan de basis van de dag.

Logo van de Veteranendag

Logo van de Veteranendag

Theo van den Doel zat van 1990 tot 1994 in de Ermelose gemeenteraad namens de VVD. Hierna werd hij lid van de Tweede Kamer, waar hij onder meer bekend werd als lid van de parlementaire enquête-commissie naar de Bijlmerramp. In 1995 diende hij in de Kamer een motie in die de regering opriep om de mogelijkheid te onderzoeken voor een Nationale Veteranendag. In 2001 stelde hij ook voor een draaginsigne in te stellen voor alle veteranen. Beide moties werden breed gesteund.

Het duurde echter nog tot 2003 voor het toenmalige kabinet een commissie instelde om te onderzoeken “hoe de gewenste maatschappelijke erkenning van veteranen kon worden ingevuld en vergroot”. Zo gaat dat in Den Haag… Uiteindelijk werd geconcludeerd dat een Veteranendag een prima idee was. Zo’n dag zou namelijk de maatschappelijke erkenning van Nederlandse veteranen kunnen vergroten. De eerste editie van de Veteranendag werd vervolgens gehouden in 2005. Een jaar later besloot de regering de dag aan te wijzen als Nationaal Evenement.

Het door Theo van den Doel voorgestelde draaginsigne voor veteranen werd in 2003 ingevoerd, als herkenbaarheidssymbool voor veteranen.

Erkenning, waardering en respect

In Nederland was lange tijd weinig erkenning voor veteranen, zeker in vergelijking met andere landen. Het is goed dat daar, mede dankzij ons voormalige raadslid, verandering in is gekomen. De VVD beschouwt defensie als een van de belangrijkste taken van de overheid. Zonder veiligheid is er immers ook geen vrijheid. En onze krijgsmacht is onmisbaar voor veiligheid. In vergelijking met andere landen geven we weinig uit aan defensie. De VVD wil dat er niet meer op defensie wordt bezuinigd. Er moet juist meer geld naartoe. Over veteranen zijn wij in ons verkiezingsprogramma ook duidelijk:

“Als een militair op missie is geweest, wordt hij of zij veteraan. Een bijzondere status. De enorme loyaliteit en inzet van veteranen, jong en oud, verdient erkenning, waardering en respect. Zij hebben vaak met gevaar voor eigen leven en met soms ingrijpende gevolgen gewerkt aan een veiliger Nederland en een veiligere wereld. Met hun ervaringen zijn zij een verrijking voor onze samenleving.”

~ Yuri Visser

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl