Burgemeester biedt ontslag aan

0 37

Burgemeester Andre Baars biedt vandaag zijn ontslag aan bij de Koning

Tijdens de turbulente raadsvergadering gisteravond heeft burgemeester Andre Baars aangekondigd vandaag zijn ontslag aan te vragen bij de Koning. Daarmee voorkomt hij een motie van wantrouwen die op 11 november tegen hem zou worden ingediend. Anderzijds ook een martelgang van twee weken, waarin hij zeer beschadigd door het gemeentehuis van Ermelo zou moeten rondlopen.

Een burgemeester heeft meerdere functies. Hij is ook voorzitter van het College van Burgemeester & Wethouders en voorzitter van de gemeenteraad. Publiekelijk was al bekend geworden dat de vier wethouders in het College grote problemen hadden met de houding van de burgemeester en zijn manier van werken en dat de zes fractievoorzitters in de gemeenteraad geen vertrouwen meer hadden in zijn functioneren. De Gemeentewet schrijft evenwel voor welke processtappen afgelopen moeten worden voordat de gemeenteraad tot een aanbeveling tot ontslag van de burgemeester kan besluiten. Gisteravond stond de raadsvergadering in het kader van de beeldvorming. Alle betrokken partijen, verkenners van het rapport, de wethouders, de fractievoorzitters en de burgemeester konden worden bevraagd. Pas over twee weken mochten de zes raadsfracties hun politieke oordeel vellen.

De VVD fractie bij monde van raadslid Monique van den Broek vond deze route onnodig beschadigend voor de heer Baars en had na alle informatie die al bekend was geworden geen behoefte om de procesgang onnodig te verlengen.
Vandaar dat Monique van den Broek aan het begin van de raadsvergadering de volgende stemverklaring uitsprak:
“De VVD Ermelo heeft kennisgenomen van het rapport en de aanbevelingen die door de verkenners zijn afgegeven. Onze fractievoorzitter, Herma van der Weide, die heeft plaatsgenomen in de klankbordgroep, heeft wat ons betreft het standpunt van de VVD, waarmee wij het vertrouwen in de burgemeester opzeggen, prima verwoord. Er is een stevige onderbouwing van ons standpunt. Niet alleen de burgemeester, maar ook de wethouders en de gemeentesecretaris zijn hierover gehoord. En er is ook input vanuit onze fractie opgehaald. De conclusie van de VVD Ermelo over het vertrek van de burgmeester is en blijft dus helder en het rapport verandert daar niets aan. De VVD neemt door dit rapport geen andere stelling in en wij zullen met belangstelling de antwoorden op de vragen die vanavond gesteld worden tot ons nemen.”
“Alleen omdat de 5 andere fracties dit wensen, kunnen wij instemmen dat het rapport vanavond enkel beeldvormend wordt behandeld. Wat de VVD betreft, hadden wij vanavond ook een besluit kunnen nemen, namelijk het vertrouwen in de burgemeester opzeggen.”

Nadat alle vragen aan de Verkenners door andere raadsfracties waren gesteld en beantwoord, gaf waarnemend raadsvoorzitter Ronald van Veen (CU) het woord aan Burgemeester Andre Baars, die daarop verklaarde voornemens te zijn de Koning om ontslag te vragen in verband met het ontbreken van vertrouwen. Daarmee is hem een motie van wantrouwen bespaard gebleven. De geplande raadsvergadering van 11 november kan nu vervallen of een andere bestemming krijgen.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl