Kinderen in de knel: bel dan snel!

0 385

Bureau Jeugdzorg Gelderland

Bureau Jeugdzorg Gelderland

Vrijdag 10 oktober jl. liep ik mee bij Bureau Jeugdzorg – Spoedeisende Hulp in Velp. Dit weer in het kader van de jeugdzorg stages van de provincie Gelderland. 0900-9955599 is het telefoonnummer van het team Spoedeisende zorg van Bureau Jeugdzorg Gelderland. Via dit telefoon nummer – dat het hele jaar door, 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is – kunt u directe hulp inroepen of advies krijgen als kinderen acuut in de knel komen.

Ik had mij voorgenomen het bezoek zo open mogelijk aan te gaan en te zien wat er deze dag op mijn pad zou komen. Bij binnenkomst werd ik hartelijk ontvangen door het gehele team. Hierna werd mij uitgelegd dat als er een melding binnen zou komen ik daar dan met iemand naar toe zou gaan. Dan is er spoed!!

Na deze uitleg kreeg ik een uitgebreide presentatie waarin duidelijk en helder werd uitgelegd wat er precies gedaan wordt bij de spoedeisende zorg. Dit was natuurlijk ook een iets dat ik mij afvroeg.

Wat is spoed? Hier ben ik achter gekomen. Het enige criterium dat aangeeft wat de zorg spoedeisend maakt, is uw beoordeling van de situatie en met name de veiligheid van het kind:

  • Als u denkt dat een kind zich in een onveilige situatie bevindt waarbij direct zorg of ingrijpen nodig is, bel dan altijd!
  • Als u als huisarts, hulpverlener, leerkracht, begeleider, familielid, buurman er direct behoefte aan heeft een situatie rondom een kind te bespreken en te bepalen welke actie eventueel nodig is, bel dan altijd!

Wat ik erg mooi vond om te merken was dat dit ook de vraag is die het team stelt als ze ergens naar toe moeten. Wat maakt dat deze situatie spoed is? Na de presentatie en een casus bespreking werd ik geroepen voor een interventie. Er was een telefoontje gekomen van een moeder die zich zorgen maakt over haar zoon.

Nadat de moeder had toegestemd met mijn aanwezigheid, verliep alles in sneltreinvaart. In het systeem werd gekeken of er al eerder met dit gezin contact was geweest en wat de verdere geschiedenis van dit gezin was.Dit werd allemaal nauwkeurig bestudeerd en ondertussen werd er besproken hoe laat wij op de locatie zouden zijn. Ik constateerde een zeer nauwkeurige en goede samenwerking tussen de verschillende leden van het team.

Tijdens deze interventie heb ik een paar keer gedacht, wow wat doet de crisisinterventor dit goed. Het gesprek duurde best een hele tijd en toch hield zij vol en uiteindelijk heeft zij de crisis bijzonder goed opgelost. Ik neem echt mijn petje af voor haar.

Met Plezier,

Daniëlle Terpstra
fractievertegenwoordiger VVD

Tags:

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl