Op jeugdzorgstage bij Horizon: Het Anker & Prisma

0 979

Horizon

Horizon

Woensdag 24 september liep ik een dag mee bij Horizon – Het Anker en Prisma in Harreveld. Dit in het kader van de jeugdzorgstages van de provincie Gelderland.

Prisma biedt crisis- en observatie-opname en behandeling voor jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar met een complex gedragsprobleem. De instelling opereert landelijk en biedt residentiële zorg en speciaal onderwijs.

Het Anker is een locatie voor gesloten jeugdzorg. Een ruim opgezette locatie met eigen sportfaciliteiten en onderwijs. Binnen een rustige en veilige omgeving kunnen jeugdigen hier zonder invloeden van buitenaf werken aan hun problemen en het vergroten van hun competenties.

Ik keek erg uit naar deze dag, niet in de laatste plaats omdat je ergens komt waar je normaal niet komt en je letterlijk een kijkje in de keuken mag nemen. Dit heb ik ook gedaan en ik moet hierbij eerlijk zeggen dat ik erg onder de indruk ben van het werk dat op de locatie Harreveld wordt verricht.

Ik sprak jongeren die langere tijd in het Anker zaten; nu bij Prisma zitten en eindelijk weer een weekendje naar huis kunnen! Zo mooi om te zien dat dit – ook al is het na een lange tijd – toch mogelijk is. Ik heb veel mooie discussies gehad over het aanslaan van behandelingen en wat er gebeurt als de jongeren achttien zijn. Veel van deze jongeren gaan een (intensief) begeleid wonen traject in.

Ook was ik erg onder de indruk van het speciale programma ESP (Ernstige Seksuele Problematiek) die ’t Anker in Harreveld heeft. Dit is de enige plek in Nederland waar deze specialistische behandeling wordt aangeboden voor deze speciale doelgroep.

Hiernaast heb ik een kijkje genomen bij de gezinsopname. Hier worden gezinnen, gedurende een periode van drie maanden, opgenomen in een speciaal gebouw. Mijns inziens een hele waardevolle aanvulling op het zorgaanbod. De problemen van de kinderen staan vaak niet helemaal op zich. Ze hangen geregeld samen met het ontwikkelingen in het gezin of in de gezinssamenstelling. En vrijwel altijd hebben de problemen een grote impact op het gezin. Wat mooi dan, dat er nu ook een mogelijkheid is om de problemen als gezin gezamenlijk aan te pakken!

Met plezier,

Daniëlle Terpstra
fractievertegenwoordiger VVD Ermelo

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl