Stedenbouwkundig plan Postlaantje / Kerklaan

0 145

Tijdens de Raadsvergadering van 17 maart jl. is het voorstel stedenbouwkundig plan Postlaantje / Kerklaan behandeld.

Het voorstel is, met de diverse amendementen en moties, door een meerderheid van de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld.

Het stedenbouwkundig plan Postlaantje / Kerklaan heeft betrekking op een braakliggend gebied van behoorlijke omvang, in het centrum van Ermelo, op loopafstand van winkels en openbaar vervoer.
Een TOP-locatie dus. Met vele mogelijkheden.

De grond is van UWOON. En UWOON wil graag op deze locatie 66 appartementen en 360 m2 commerciële ruimte realiseren.
Wij omarmen het plan om op deze locatie woningbouw te realiseren. En ook de omwonenden zijn hier blij mee. Wij zien hier kansen om een mooie, groene, veilige, gezellige woonwijk te ontwikkelen.

Het plan dat UWOON voor ogen heeft, heeft echter nogal wat voeten in de aarde.
Velen vinden het bouwplan te massief, te hoog, te dicht aan de straat, met te weinig groen en te weinig parkeerplaatsen.
Inmiddels zijn er intenties uitgesproken om met UWOON te bekijken of er meer overeenstemming met omwonenden bereikt kan worden, op bijvoorbeeld de vraag “Waar kan de hoogte van de bebouwing nog iets omlaag, zodat er betere aansluiting is op naastgelegen panden?” Ook wordt het groen, de monumentale bomen, duurzaam in het plan ingepast. En wordt er gekeken naar uitbreiding van het aantal geplande parkeerplaatsen (61). Dit alles om de nieuwe woonwijk leefbaar, mooi en gezellig te maken.

Als VVD pleiten wij voor een mooie, gemêleerde woonwijk, speels en ruim en groen opgezet, met voldoende parkeerplaatsen IN het bouwplan. Dit is belangrijk, want wie hier een appartement gaat betrekken, wil immers zo dichtbij mogelijk kunnen parkeren. Het liefst natuurlijk voor de deur. Nog beter zou zijn een ondergrondse parkeergarage, of parkeren op begane grond-niveau.
Ondanks het feit dat er volgens de parkeernorm voldaan wordt aan het aantal benodigde parkeerplaatsen, 61 dus, denken wij dat dit aantal niet zal voldoen aan de parkeerbehoefte en vrezen wij dat er een parkeerdruk zal ontstaan.

Verder pleiten wij ervoor om ook een deel goedkope huurappartementen te realiseren, met een huurprijs van rond de € 500,–/mnd., bedoeld voor jongeren, die volgens ons prima in het oude Jaarsmagebouw gerealiseerd zouden kunnen worden. Daarnaast pleiten wij ervoor om ook duurdere koopappartementen in het luxere segment van boven de € 250/300.000,– te realiseren. De VVD denkt dat er onder ouderen behoefte bestaat aan kwalitatief goede koopappartementen in deze prijsklasse in het centrum met alle voorzieningen dichtbij.

Zo zal er een wijk ontstaan met meer diversiteit dan in het oorspronkelijke plan, met huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen, voor zowel jong als oud(er), wat de leefbaarheid ten goede komt.
De openbare ruimte moet uitnodigen om door dit wijkje te wandelen of te spelen of op een bankje te zitten. Voldoende groen verhoogt het genot voor iedereen die hier woont of vertoeft. ’s Avonds moet het er veilig zijn door goede verlichting.

Wij vinden het jammer dat er in de communicatie (met de omwonenden) het een en ander niet goed is verlopen. Bij een omvangrijk project als dit is het belangrijk dat er vanaf het begin open en helder gecommuniceerd wordt. Dit zorgt voor een beter proces, een betere afstemming van wensen en (on)mogelijkheden en uiteindelijk meer tevredenheid bij omwonenden.

We zijn dan ook blij dat er in de laatste raadsbrief bepaalde toezeggingen gedaan zijn over verder onderzoek naar bouwhoogtes en –volume en uitbreiding parkeerplaatsen.
Voor het borgen / verankeren van deze toezeggingen is tijdens de raadsvergadering van 17 maart jl. door een aantal partijen, waaronder de VVD, een aantal moties en amendementen ingediend en aangenomen. Dit geeft ons als Raad houvast bij het later vaststellen van het bestemmingsplan Postlaantje / Kerklaan.

 

Désirée Meijsen

Fractievoorzitter VVD Ermelo

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Postadres:
Raadhuisplein 9, 3851NT Ermelo
E-mailadres: info@vvdermelo.nl